Voorspelbaar werken: wat kan een werknemer vragen?
De Wet flexibel werken krijgt een extra artikel als gevolg van de implementatie van de richtlijn Transparante arbeidsvoorwaarden. Kort gezegd kan een werknemer die minimaal 26 weken bij een werkgever werkzaam is een verzoek doen tot meer ‘voorspelbare en zekere’ arbeidsvoorwaarden.
Criteria?
Gelden er criteria waar het verzoek aan moet voldoen en wanneer een werkgever een verzoek moet inwilligen of afwijzen? Nee, die zijn er niet. Het enige dat een werkgever moet doen is binnen een maand na het verzoek schriftelijk en gemotiveerd het verzoek beantwoorden. Voor kleine werkgevers (tot 10 werknemers) geldt een reactietermijn van drie maanden. Als een werkgever niet of niet tijdig reageert, dan wordt het verzoek van de werknemer geacht te zijn toegewezen.
Mag een werknemer dit verzoek iedere maand doen? Nee ook niet. Een werknemer mag na het inwilligen of afwijzen van een verzoek pas na een jaar weer opnieuw een verzoek doen.
Wat valt onder voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden?
Dit is niet nader toegelicht door de regering. Wij denken zelf aan:
- Vaste arbeidsomvang;
- Vaste arbeidstijden;
- Claimen vast contract;
- Vaste standplaats.
De toekomst zal verder uitwijzen wat hier nog meer onder valt.
Informatieplicht
In de blog van mijn collega Nina Duine wordt ingegaan op de informatieplicht van werkgevers. Daar valt ook onder dat werkgevers werknemers informeren over het recht om het verzoek te doen tot voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Dat kan in de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek.