073 720 02 00

Voorspelbaar werken: wat kan een werknemer vragen?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

De Wet flexibel werken krijgt een extra artikel als gevolg van de implementatie van de richtlijn Transparante arbeidsvoorwaarden. Kort gezegd kan een werknemer die minimaal 26 weken bij een werkgever werkzaam is een verzoek doen tot meer ‘voorspelbare en zekere’ arbeidsvoorwaarden.

Criteria?

Gelden er criteria waar het verzoek aan moet voldoen en wanneer een werkgever een verzoek moet inwilligen of afwijzen? Nee, die zijn er niet. Het enige dat een werkgever moet doen is binnen een maand na het verzoek schriftelijk en gemotiveerd het verzoek beantwoorden. Voor kleine werkgevers (tot 10 werknemers) geldt een reactietermijn van drie maanden. Als een werkgever niet of niet tijdig reageert, dan wordt het verzoek van de werknemer geacht te zijn toegewezen.

Mag een werknemer dit verzoek iedere maand doen? Nee ook niet. Een werknemer mag na het inwilligen of afwijzen van een verzoek pas na een jaar weer opnieuw een verzoek doen.

Wat valt onder voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden?

Dit is niet nader toegelicht door de regering. Wij denken zelf aan:

  1. Vaste arbeidsomvang;
  2. Vaste arbeidstijden;
  3. Claimen vast contract;
  4. Vaste standplaats.

De toekomst zal verder uitwijzen wat hier nog meer onder valt.

Informatieplicht

In de blog van mijn collega Nina Duine wordt ingegaan op de informatieplicht van werkgevers. Daar valt ook onder dat werkgevers werknemers informeren over het recht om het verzoek te doen tot voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. Dat kan in de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Dit ligt natuurlijk helemaal aan de behoefte die u binnen uw organisatie heeft. Bent u op zoek naar een tijdelijke vervanging van een vaste medewerker? Heeft uw organisatie op dit moment te maken met een fusie/overname of een andere vorm van transitie? Gaat u een nieuw product of dienst in de markt zetten? Oftewel heeft uw organisatie op dit moment behoefte om op korte termijn en voor een bepaalde periode op zoek naar gespecialiseerde juridische kennis dan is detachering voor u de beste oplossing.

Bent u op zoek naar een vaste oplossing ter uitbreiding van uw juridische afdeling? Is uw organisatie op het punt belandt dat een eigen juridische afdeling wenselijk is? Dan is voor u werving & selectie van een vaste medewerking de beste oplossing.

Christel Gevers, senior managing consultant, komt graag bij u langs om met u uw organisatie en uw juridische behoefte te bespreken zodat we voor u de juiste oplossing en aanpak kunnen bespreken.

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties