Wijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2019
Per 1 januari 2019 zijn een aantal wijzigingen in het arbeidsrecht in werking getreden. In dit artikel wordt kort ingegaan op een aantal van die wijzigingen.
Extra geboorteverlof
Per 1 januari 2019 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (de ‘WIEG’) in werking getreden waarmee de verlofmogelijkheden voor partners van vrouwen die zijn bevallen van een kind fors zijn verruimd. Partners hebben nu namelijk recht op zogenaamd “geboorteverlof” van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur met loondoorbetaling. Het geboorteverlof kan binnen 4 weken na de geboorte van het kind worden opgenomen. Daarnaast hebben partners recht op calamiteitenverlof, ouderschapsverlof en adoptie- en pleegverlof. Wij schreven hierover al eerder dit artikel.
Ondernemingsraden
Vanwege een wijziging van de Wet op de Ondernemingsraden (de ‘WOR’) per 1 januari 2019, moeten de ondernemingsraden van ondernemingen met 100 en meer werknemers en de bestuurders van die ondernemingen (zijnde de bestuurders in de zin van de WOR) jaarlijks gesprekken voeren over de beloningsverschillen binnen de onderneming. Tot 1 januari 2019 was de bestuurder alleen verplicht om de ondernemingsraad jaarlijks schriftelijk te informeren over de beloningsverschillen.
Dat sinds 1 januari 2019 gesprekken gevoerd moeten worden, brengt overigens niet met zich mee dat de ondernemingsraad tevens een advies- en/of instemmingsrecht heeft gekregen ten aanzien van de beloningsverschillen. Dat is niet het geval. De wetswijziging dient enkel om ten aanzien van de beloningsverschillen meer bewustzijn en transparantie te creëren. De ondernemingsraad mag (uiteraard) wel voorstellen doen en haar standpunten met betrekking tot de beloningsverschillen kenbaar maken.
Vergoeding van overwerk
Al sinds 1 januari 2018 geldt dat vanwege een wijziging in de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag (de ‘WML’) de overuren alleen nog in vrije tijd kunnen worden opgenomen in de betaalperiode waarin de uren zijn opgebouwd. Buiten die betaalperiode om kan dat alleen voor zover aan de werknemer gemiddeld het minimumloon inclusief vakantietoeslag of meer wordt betaald of, indien dat niet het geval is, als dat met de werknemer schriftelijk is overeengekomen. Het schriftelijk overeenkomen kon in 2018 nog in alle gevallen, maar sinds 1 januari 2019 alleen nog als de toepasselijke cao daartoe de mogelijkheid geeft.
Transitievergoeding
Overbruggingsregeling transitievergoeding
Per 1 januari 2019 zijn de criteria voor toepassing van de overbruggingsregeling transitievergoeding verruimd waardoor werkgevers sneller in aanmerking komen voor de overbruggingsregeling transitievergoeding.
De overbruggingsregeling transitievergoeding is een regeling voor kleine werkgevers die bij ontslag van werknemers vanwege een slechte financiële situatie, eventueel aangevuld met andere bedrijfseconomische redenen, de transitievergoeding aan die werknemers niet kunnen betalen. Indien een werkgever in aanmerking komt voor de overbruggingsregeling, dan worden de gewerkte jaren van een werknemer voor mei 2013 niet meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding waardoor die lager kan uitvallen.
Om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling transitievergoeding, geldt sinds 1 januari 2019 dat in plaats van een negatief resultaat in elk van de drie boekjaren voorafgaand aan het jaar waarin de ontslagaanvraag wordt gedaan, een gemiddeld negatief resultaat over die drie boekjaren. Daarnaast geldt niet langer dat sprake moet zijn van een negatief eigen vermogen aan het einde van het boekjaar voorafgaand aan het jaar waarin de ontslagaanvraag wordt gedaan, maar dat de waarde van het eigen vermogen lager moet zijn dan 15% van het totale vermogen.
De overbruggingsregel geldt tot 1 januari 2020.
Maximumbedrag Transitievergoeding
Evenals op 1 januari van de voorgaande jaren, is ook per 1 januari 2019 het maximumbedrag van de transitievergoeding weer omhoog gegaan. De maximale transitievergoeding bedraagt sinds 1 januari 2019 € 81.000,- bruto en nog steeds geldt dat indien het jaarloon van de werknemer hoger is dan
€ 81.000,- bruto, het jaarsalaris de maximale transitievergoeding betreft.
Meer weten over deze arbeidsrechtelijke wetswijzingen? Neem dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.