Wet DBA: moeten we daar nog rekening mee houden?
Wij vallen gelijk met de deur in huis: het antwoord ligt in het midden. Enerzijds is de Wet DBA formeel nog van kracht. Anderzijds is de handhaving uitgesteld, behalve als je ‘kwaadwillend’ bent of aanwijzingen krijgt die u niet opvolgt.
Wat is kwaadwillend zijn?
Kwaadwillend zijn: ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’. Bij een controle kan de Belastingdienst oordelen dat sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en dan aanwijzingen geven om deze situatie aan te passen. Doet u dat niet, dan handhaven ze alsnog. Kortom, met de Wet DBA moet u wel degelijk rekening houden.
En de toekomst?
In de zevende voortgangsbrief van Wouter Koolmees heeft Koolmees een stand van zaken uiteen gezet. Op 11 januari 2021 is een pilot gestart met een webmodule om meer duidelijkheid te geven aan opdrachtgevers. De uitkomst daarvan is dat de webmodule 6600 keer volledig is ingevuld, maar dat het succes zal afhangen van de juridische status van de webmodule. En die juridische status schuift Koolmees naar een volgend kabinet.
Dat betekent dat we nog steeds weinig zekerheid hebben over de juridische status van een zzp’er. We hebben uiteraard de drie eisen die beoordeeld worden, te weten: arbeid, loon en gezag. Dat blijft een feitelijke invulling en die kan in praktijk getoetst worden. Onze tip is dan ook om de pool van zzp’ers eens tegen het licht te houden en te beoordelen of zij wel/niet zelfstandig zijn.
Neem contact op
Mocht je twijfelen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Mocht je voorbeelden zoeken op arbeidsrechtelijk vlak, wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst, lees dan de blogs van mijn collega’s Nina en Tamara.