073 720 02 00

Wet DBA: moeten we daar nog rekening mee houden?

Door Bijgewerkt op Geen categorie

Wij vallen gelijk met de deur in huis: het antwoord ligt in het midden. Enerzijds is de Wet DBA formeel nog van kracht. Anderzijds is de handhaving uitgesteld, behalve als je ‘kwaadwillend’ bent of aanwijzingen krijgt die u niet opvolgt.

Wat is kwaadwillend zijn?

Kwaadwillend zijn: ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’. Bij een controle kan de Belastingdienst oordelen dat sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en dan aanwijzingen geven om deze situatie aan te passen. Doet u dat niet, dan handhaven ze alsnog. Kortom, met de Wet DBA moet u wel degelijk rekening houden.

En de toekomst?

In de zevende voortgangsbrief van Wouter Koolmees heeft Koolmees een stand van zaken uiteen gezet. Op 11 januari 2021 is een pilot gestart met een webmodule om meer duidelijkheid te geven aan opdrachtgevers. De uitkomst daarvan is dat de webmodule 6600 keer volledig is ingevuld, maar dat het succes zal afhangen van de juridische status van de webmodule. En die juridische status schuift Koolmees naar een volgend kabinet.

Dat betekent dat we nog steeds weinig zekerheid hebben over de juridische status van een zzp’er. We hebben uiteraard de drie eisen die beoordeeld worden, te weten: arbeid, loon en gezag. Dat blijft een feitelijke invulling en die kan in praktijk getoetst worden. Onze tip is dan ook om de pool van zzp’ers eens tegen het licht te houden en te beoordelen of zij wel/niet zelfstandig zijn.

Neem contact op

Mocht je twijfelen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Mocht je voorbeelden zoeken op arbeidsrechtelijk vlak, wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst, lees dan de blogs van mijn collega’s Nina en Tamara.

Vraag & antwoord

Veelgestelde vragen

Nee. Indien uw zaak op toevoegingsbasis behandeld kan worden, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij helpen u bij het vinden van een advocaat die op deze basis werkt.

De gemiddelde werving en selectie fee in Nederland ligt tussen de 20% en 30% van het bruto jaarsalaris (inclusief vakantiegeld en overige emolumenten). De exacte hoogte is afhankelijk van de complexiteit van de zoekopdracht, de branche en de schaarste op de arbeidsmarkt.


Lees meer

Bent u op korte termijn op zoek naar juridische professionals voor een Interim opdracht of juist op basis van werving & selectie? Bij Snijders Interim bent u aan het juiste adres. Bij Snijders Interim Community zijn de beste juridische professionals uit de markt aangesloten. Of u nu op zoek bent naar een jurist, advocaat, Legal Counsel of bedrijfsjurist op junior, medior of senior level, wij staan u graag bij in uw zoektocht. Laat het ons weten en we komen graag bij u op bezoek om onze dienstverlening verder toe te lichten

Wie stelt moet bewijzen, dat is de hoofdregel van ons burgerlijk procesrecht. Maar wat nu als u een geschil heeft met een andere partij maar u uw stellingen niet (voldoende) kunt onderbouwen? U kunt dan een verzoek indienen tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor met als doel het vergaren van extra informatie en bewijs.


Lees meer

Veel werkgevers stellen internet en e-mail aan werknemers ter beschikking. Werknemers gebruiken dat namelijk bij het verrichten van hun werkzaamheden. Soms gebruiken werknemers echter dat internet en die e-mail (tijdens werktijd) voor tal van andere activiteiten, variërend van het lezen van privé e-mail tot het bekijken van pornofilmpjes.


Lees meer

Regelmatig worden wij met de vraag geconfronteerd of een uitlener de door hem aan een ander ter beschikking gestelde werknemers, zoals uitzendkrachten of een gedetacheerde werknemers, kan verbieden om bij de inlener in dienst te treden of dat op een andere manier kan belemmeren. Wij geven antwoord.


Lees meer

Regelmatig stellen werkgevers vragen over de, sinds 1 januari 2015 geldende, aanzegverplichting. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop volgen hieronder.


Lees meer

Als u een geldvordering heeft op een wanbetaler, kunt u beslag laten leggen op een bankrekening. Dat kan door een advocaat te vragen om dit te doen. Alleen advocaten (en dus niet deurwaarders) mogen aan de rechtbank toestemming vragen om conservatoir beslag te leggen.


Lees meer
Lees alle FAQ's
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties
Wij scoren gemiddeld een 8,9 op basis van 54 referenties