Omgevingsvergunning bouwen, gebruik, milieu en natuur
Sinds de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is dit aanmerkelijk vereenvoudigd. Met de Wabo is de omgevingsvergunning geïntroduceerd. Eén vergunning waarin alle ruimtelijke aspecten – bouwen, gebruik, monumenten, ruimte, natuur en milieu- zijn geïntegreerd.
Aanvragen omgevingsvergunning
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan via de website van de gemeente waar het project plaatsvindt of via het OLO (Omgevingsloket Online). Het is verstandig om op tijd een vergunningencheck te doen, zodat u weet of en welke vergunning(en) is vereist. Zeker bij een omvangrijk project is het verstandig om niet alleen een vergunningencheck te doen maar ook om een quickscan te laten uitvoeren naar alle omgevingsaspecten van uw plan en om mogelijke risico’s vroegtijdig in beeld te brengen. Wij zijn u hierbij graag van dienst.
Procedure omgevingsvergunning
In de Wabo is de procedure voor een omgevingsvergunning sterk vereenvoudigd. Basisregel is dat een omgevingsvergunning wordt voorbereid met de reguliere procedure. Dat wil zeggen dat het bevoegd gezag binnen acht weken moet beslissen op de aanvraag. Interessant is dat als het bevoegd gezag niet op tijd beslist, de Lex silencio positivo geldt. Dat wil zeggen dat de gewenste beschikking van rechtswege is verkregen.
In de uitzonderingsgevallen is de uitgebreide procedure van toepassing. Deze procedure wordt gevoerd volgens afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Het bevoegd orgaan moet dan binnen 26 weken beslissen. Hierbij geldt de Lex silencio positivo niet. Deze procedure is bijvoorbeeld van toepassing bij een buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan, het oprichten van een inrichting (omgevingsvergunning milieu) en slopen of ingrijpend wijzigen van een rijksmonument.
Advies nodig?
Heeft u advies nodig over een omgevingsvergunning voor natuur en milieu, bouwen, gebruik, of monumenten? De specialisten van Snijders Bestuursrecht zijn u graag van dienst en helpen u met het aanvragen van de omgevingsvergunning, het doen van een vergunningencheck of het laten uitvoeren van een quickscan naar de mogelijke risico’s.
Lees ook: